مشکل هویت یابی
یافتن نفش واقعی از مبان تعداد زیادی نقش های گوناگون برای نوجوان مشکل است . به همین دلیل او سعی می کند نقش های مختلف را بیازماید تا بتواند نقشی را بیابد که با آن متناسب است. دراین رابطه از نوجوانی که سه نوع دست خط داشت سوال شدکه این گونه متفاوت نوشتن برای چیست؟
در پاسخ نوجوان اظهار داشت تا زمانی که نمی دانم که هستم، چطور می توانم به یک شیوه بنوسیم؟ تغییرات مداوم نوجوان باعث می شود تا هویت نوجوان به صورت مسئله ای حادی شود. این تغییرات روانی ، فیزیولوژیکی ، جنسی و شناختی با تقاضاهای شغلی و اجتماعی جدید توام می شود ونتیجه اش این است که نوجوان به نگرش وقضاوت دیگران تا چه حد اهمیت بدهد و ان را با تصویری که ازخود دارد مقایسه کند.
تفکر انتزاعی به نوجوانی که در پی هویت فردی است کمک می کند ، اما در عین حال چنین جستجویی برای او مشکل است . هویت یابی ممکن است از دو راه منحرف شود؛ یکی پیش از آنکه رشد کند تثبیت شود، یعنی پیش از موعد شگل بگیرد . ودیگر اینکه بدون هیچ محدودیتی گسترش پیدا کند که در این صورت منجر به سردرگمی هویت خواهد شد.
هویت یابی زودرس _ تثبیت زودرس تصور فرد از خودش را هویت یابی زودرس گویند. چنین تثبیتی در سایر امکانات و توانایی های که شخص جهت توصیف خود دارد موثر است. چنین نوجوانی به تایید دیگران نسبت به خودش ارج می نهد ، لذا ،عزت نفسش بستگی به تایید دیگران خواهد داشت. دارای استقلال رای کمتری است وبرای مراحع قدرت اهمیت زیادی قائل است وسعی در همنوایی با نوجوانان گروه همسال دارد. همچنین به ارزش های سنتی بیشتر علاقه خواهد داشت ورفتارش با فکرکردن کمتری توام است. هممچنین از انعطاف پذیری کمتر برخوردارند و درصورتی که مواجه با تکالیف شناختی وتنش زاء شوند نمی توانند واکنش مساعد از خود نشان دهند.
سردگمی در هویت – گروه دیگری از نوجوانان دوره ای طولانی سردگمی هویت را می گذارنند، شاید هیچ گاه احساس هویتی روشن و قوی در آنان ایجاد نشود. آن ها نوجوانانی هستند که نمی توانند خود را بیابند. آن ها سعی دارندهمیشه خود را رها وفارغ از پیوند نگه دارند و مانند دوره ای قبل از شگل گیری هویت باقی می ماند.
مسئله نگران کننده این است ، نوجوانی که در این دوره وارد بحران هویت می شود اگر نتواند در این دوره خارح شود بعد از 18 سالگی تصور روشنی از خودش نخواهد داشت و اگر این حالت دامه یابد مانند شخصی بی کفایتی خودش را ارزیابی می کند که نتیجه اش ارزیابی های منفی در باره ی خود است.
روابط با همسالان
زمانی که نوجوان وقت کمتری را با اعضای خانواده می گذرانند،همسالان به طور فزاینده ای با اهمیت می شوند. نوجوانان می گویند وقتی که بادوستانشان مطلوبترین خلق را دارند. تعداد بهترین دوستان در اوایل نوجوانی از تقریبا 4 تا 6 دوست به یک دوست در بزرگسالی کاهش می یابد. در عین حال ماهیت روابط نیز تغییر می کند . وقتی که از نوجوانان در مورد معنی دوستی سئوال می شود، بر دو ویژگی تاکید می ورزند.
اولین ومهمترین ویژگی، صمیمیت است. نوجوانان از دوستانشان انتظار صمیمیت ، اعتماد و درک متقابل دارند، بهمین دلیل است که خود افشائی برای دوستان در سالهای نوجوانی افزایش می یابد. ثانیا ،نوجوانان بیشتر از کودکان از دوستانشان انتظار دارند. وفادار باشند. به طوری که از آنها دفاع کنند وکسی دیگری را ترجبح ندهند. با افزایش صداقت و وفاداری درروابط دوستی، نوجوانان شخصیت یکدیگر را بهتر می شناسند. علاوه براینکه دوستان نوجوان درخیلی از ویژگی ها مشترک هستند، از نظر آرزوهای تحصیلی ، عقاید سیاسی، وتمایل به امتحان کردن مواد مخدر و پرداختن به اعمال خلاف قانون نیز به یکدیگر شباهت دارند. و به مرور زمان از این نظر شبیه تر می شوند.
از نظرصمیمیت بین دوستی تفاوتی بین دختر و پسر وجود دارد. اگر از چند دختر و پسر نوجوان بخواهید روابط صمیمی خود را توضیح دهند، احتمالا بین آنها تفاوت جنسی خواهید یافت . صمیمیت عاطفی در روابط دوستی دخترها بیشتر از پسرهاست. در حالی که دخترها غالبا برای «فقط صحبت کردن» دورهم جمع می شوند. پسرها معمولا برای فعایت های مانند ورزشها وبازیها رقابتی گرد هم می آیند.
زمانی که پسرها صحبت می کنند، اغلب روی موفقیتهای خودشان یا دیگران تاکید می ورزند. دخترها از طریق دوستی ،معمولا نیازهای اجتماعی و مشترک خود و پسر ها، نیازبه مقام وتسلط را ارضا می کنند. این بدان معنا نیست که پسرها به ندرت روایط صمیمی برقرار کی کنند، بلکه کیفیت رابطه آنها تنوع بیشتری دارد. صمیمیت روابط پسرها به هویت جنسی مربوط می شود. پسرها ی دو جنسیتی درست مانند دخترها، روابط صمیمی همجنسی برقرار می کنند، درحالی که پسرهای داری هویت مردانه به احتمال کمتری چنین رابطه ای را برقرار می کنند.(جونز ودمبو 1989).
نوجوانان از روابط دوستی خود چه منافعی کسب می کنند؟ روابط دوستی بنا به دلایل زیر،به رشد هیجانی و اجتماعی آنها کمک بیشتری می کند.
1 – روابط دوستی صمیمانه،فرصتهایی را برای کاوش کردن خود و پرورش دادن درک عمیق دیگران فراهم می آورد.
2- روابط دوستی صمیمانه ، به نوجوانان کمک کی کند با استرسهای نوجوانی کنار بیایند.
3-روابط دوستی صمیمانه، می تواند نگرش نسبت به مدرسه وعملکرد تحصیلی را بهبود بخشد.
کلمات کلیدی: